Yippi kan hjelpe deg inn på boligmarkedet

Hvordan kan kostnadseffektive boliger gjøres tilgjengelige for enda flere? Det var utfordringen boligbyggeren Villaservice serverte SpareBank 1. Resultatet ble Yippi-prosjektets unike finansieringsløsning.

 | Yippi

– Det er fantastisk for oss å kunne være med på å gi håp og muligheter til dem som vil inn på boligmarkedet, sier fagsjef Endre Jo Reite i SpareBank 1.

Han har vært med på å utforme tilbudet som endelig skal kunne gi husnøkler til dem som i dag står utenfor. Det unike prosjektet lar potensielle boligkjøpere med ryddig økonomi slippe til dersom det skorter på egenkapitalen.

Oppnåelige boliger

I dag blir nyboliger solgt til investorer og dem som allerede har egenkapital og finansiering på plass. Da Villaservice kom til SpareBank 1 med Yippi-prosjektet, så banken at de også kunne nå dem som sliter med å komme inn.

– Vi vurderte prosjektet og så at dette var boliger priset slik at de var oppnåelige for mange som allerede har gitt opp. Med normal inntekt ville du kunne betjene lånet, og vi som bank ville være innenfor reglene for maksimal gjeld i forhold til inntekt. Da satte vi oss ned og så på hva vi kunne gjøre, sier Reite.

Nyboliger i dag har gjerne enten en overkommelig pris, men er så små at banken ikke vil anbefale dem – eller så er de litt for dyre til at gjennomsnittsetablereren klarer å kjøpe.

– Og av dem som kjøper brukte boliger, sliter mange med høye kostnader. De tar opp lån, og ser deretter at de må bruke store summer de ikke har, på oppussing. Yippi-boligene er både nye, har en fornuftig størrelse og en overkommelig pris, forklarer han.

Forpliktende plan

Reite forteller at BSU-sparingen i Norge har falt litt tilbake de siste årene. Han tror det kan ha sammenheng med at mange føler at boligdrømmen er for langt frem.

– Da slutter du kanskje å spare og bruker opp pengene i stedet. Nå ønsker vi å nå dem som synes det ser håpløst ut. Det er kjernen i Yippi-prosjektet. Vi går inn og hjelper dem som har god mulighet til å spare og har litt egenkapital i bunn, men som mangler det siste, sier Reite.

Det skal banken gjøre ved å sette seg ned med boligkjøperen og finne løsninger sammen med dem. De tar hensyn til hvilken spareevne du har, og setter opp en forpliktende spareplan slik at du kommer i mål.

– Hvis det er verdiøkning på boligen frem til overtakelse, kan det også være med på å tette gapet. Du kan altså bruke verdiøkningen som egenkapital. Til sammen betyr dette at boligkjøp vil være mulig for enda flere, og for dem som tror at drømmen ligger mange år frem i tid, kan vi kanskje finne løsninger allerede i dag.

Tenk langsiktig

Forbrukerøkonomen oppfordrer til langsiktighet for dem som planlegger boligkjøp.

– Hvis du skal kjøpe bolig i dette markedet, må du velge noe du kan bo i lenge. Det er fordelen med Yippi-leilighetene. Det er treromsleiligheter hvor dere kan bli både to og tre. Det gir mindre risiko i et marked med flat prisutvikling.

Nå ser Reite frem til å følge med på hvordan dette blir mottatt i markedet.

– Jeg har tro på at med disse prisene, og med en ansvarlig bank som stiller opp og lager en plan, kan vi endelig nå dem som trodde boligkjøp var umulig.

Endre Jo Reite
Privatøkonom
SpareBank 1 SMN

 | Yippi